כוויות בילדים ותינוקות

כוויות בילדים ותינוקותהסיכון של מבוגרים לסבול מכוויות נמוך בהרבה מזה של ילדים צעירים ותינוקות. במיוחד עבור ילדים צעירים בגיל הנמוך מארבע שנים קיים חוסר מודעות בנושאי זהירות מחום ולהט. כאשר מוסיפים לכך את הסקרנות ואת הנטייה הטבעית לגעת בכל דבר חדש או לא מוכר, מקבלים סיכון גבוה ביותר להיפגעות מכוויות. למרבה המזל, ניתן לנקוט לא מעט צעדים שיקטינו את הסיכון למינימום. בנוסף, חשוב לדעת מה ניתן לעשות במקרה של כוויה, איך מטפלים בכוויות קלות ומתי יש צורך בהתערבות רפואית משמעותית.

פגיעות מוגברת לכוויות

למרות שכוויה יכולה להיווצר בשל חשיפה לגזים רעילים, לחומצות, לסוגים שונים של קרינה (לרבות קרינת שמש במשך זמן ארוך), הסיכון המרכזי עבור תינוקות וילדים טמון בנוזלים חמים. בנוסף, קיים הסיכון של מגע במתקני בישול חמים כגון תנור. בשל גופם הקטן יותר ובעיקר בשל העור העדין והרגיש יותר, תינוקות וילדים רגישים יותר לכוויות, גם בטמפרטורות נמוכות יותר וגם למשך חשיפה קטן יותר לחום ביחס למבוגרים.

את הכוויות נהוג לחלק על פי רמות, כאשר ככל ששטח הכוויה גדול יותר, כך הסיכון עבור הנפגע גדול יותר. כוויה מדרגה ראשונה מאופיינת בזק לאפידרמיס (שכבת העור החיצוני). בכוויה מדרגה שניה נפגעת גם שכבת העור העמוקה יותר והיא יכולה להביא לכאב עז במיוחד, הופעת שלפוחית מלאה נוזל, אדמומיות בעור. במקרה זה, במיוחד כאשר הנזק נרחב מבחינת שטח הפנים שניזוק, יתכן צורך בטפול רפואי ובפינוי לבית החולים. הכוויה החמורה ביותר היא הכוויה מדרגה שלישית, שהורסת גם את שכבת העור העמוקה ביותר (השלישית). מצב זה מאופיין בהתקשות של העור, שינוי צבע ללבן ואף שחור. במקרה זה, שנפוץ מאוד בנפגעי שריפות, הטיפול הנדרש הוא שימוש בתחבושות לחץ, ניתוח והשתלת עור. בקרב ילדים ותינוקות, כוויה חמורה יחסית יכולה להתרחש גם במגע קצר עם מים רותחים.

צעדים להפחתת הסיכון

מכיוון שפגיעה של כוויה היא בדרך כלל תוצאה של תאונה, הטיפול הטוב ביותר הוא להשקיע במניעה. בניגוד למה שחושבים הורים רבים, יש לא מעט דרכים שבהן ניתן לנקוט בכדי להקטין את הסיכון ולא מדובר רק בהשגחה בשבע עיניים (דבר שלא ניתן לבצע 24 שעות ביממה). צעדים מצוינים להפחתת סיכוני כוויה בקרב ילדים ותינוקו יהיו:

  • הקטנת טמפרטורת המים – ניתן להתקין מכשיר המקטין את גובה הטמפרטורה המכסימלית בברזים שבבית. באופן כזה, ניתן לדאוג לכך שהמים בברזים יהיו חמים דיים לרחצה אך לא חמים בכדי לגרום לכוויה בילדים.
  • ציוד בטיחות ביתי – גלאי אש ועשן, מטפים לכיבוי אש. מומלץ גם להחזיק משחות לטיפול בכוויות ותחבושות סטריליות.
  • אחסון נכון של גפרורים ואמצעי הצתה אחרים – במקום גבוה, הרחק מהישג ידם של ילדים ועדיף באופן נסתר.
  • תשומת לב- בזמן שמבשלים ומחממים אוכל, כאשר התנור פועל, כאשר מרתיחים מים בקומקום חשמלי. גם כוס קפה רותח שהושארה ללא השגחה יכולה בקלות להפוך למקור לכוויה. תשומת לב וערנות חשובים מאוד.

לקרר את אזור הכוויה

ככלל, הדבר הראשון שיש לבצע בכל מקרה של חשש לכוויה הוא להרחיק את הילד מהגורם החם. במידה והאזור הפגוע מצוי מתחת לבגדים, יש להסירם בזהירות בתנאי שהאריג לא נדבק אל העור. לאחר מכן, יש לקרר את האזור באמצעות מים ואם יש – גם באמצעות קרח (ניתן להניח שקית של ירקות קפואים כתחליף). במידה ומדובר בכוויה בשטח גדול ואין די במשחה או בתכשיר ביתי להרגעת המקום יש להגיע בדחיפות לקופת החולים או ישירות לחדר המיון.