כוויות כימיות

כוויהכוויות כימיות נוצרות לאחר שחומר כימי כלשהו בא במגע עם העור וגורם לפגיעה בו. כתוצאה, רקמת העור נפגעת ונוצרת כוויה הגורמת לכאב רב, גרד ורגישות. כוויות כימיות שכיחות בעיקר בשימוש בחומרי ניקוי, הכוללים בעיקר חומצות או בסיסים חזקים.

חומרים אופייניים הגורמים לכוויות הם אקונומיקה, מסירי שומנים, חומצה לניקוי וכו'. כמו כן, כוויות כימיות יכולות להיגרם מכל חומר כימי אחר הבא במגע עם העור ועלול לפגוע בו כמו ארס מדוזה.

הטיפול הבסיסי בכוויה כימית הוא סילוק הגורם הכימי מהעור והמשך טיפול בכוויות כמקובל. במידה והכוויה הכימית חמורה ביותר או מופיעה במקומות רגישים כמו העיניים וחלל הפה יש להגיע לבית החולים לבדיקה וטיפול.

עזרה ראשונה במקרים של כוויות כימיות

כוויות כימיות הן בדרך כלל כוויות קלות ביותר, אשר לא דורשות אשפוז או טיפול מתקדם בבית החולים. ניתן לטפל בכוויות הכימיות במספר דרכים:

סילוק הגורם המזיק

כוויות כימיות נגרמות על ידי חומר כימי הנוגע בעור, ולכן השלב הראשון בטיפול הוא הסרת החומר הכימי מהעור. במידה ואדם אחר מטפל בכוויה, חשוב מאוד לעשות זאת באמצעות כפפות או אמצעי בידוד אחר על מנת שהחומר הכימי לא יעבור גם למטפל ויפגע גם בו.

הדרך המומלצת להסיר את החומר הגורם לכוויה היא על ידי שטיפה במים זורמים במשך כ-20 דקות, שמספיקה ברוב המקרים להסרת כל הכימיקלים המזיקים ולהפסקת הפגיעה בעור.

הסרת בגדים או תכשיטים אשר באו במגע עם הגורם המזיק

בדרך כלל כאשר מדובר בפגיעה נרחבת הבגדים והתכשיטים עלולים להיספג בחומר המזיק ובכך להמשיך להעביר את הגורמים לכוויה אל העור. ולכן בכל מקרה של כוויה כימית חשוב מאוד להסיר כל בגד, תכשיט, שעון או כל דבר אחר החשוד כי בא במגע עם הגורם לכוויה.

חבישה

מומלץ לחבוש את האזור הפגוע על ידי תחבושת רפויה. ניתן להשתמש בבגד נקי או בתחבושות סטריליות המשמשות לחבישת כוויות. מטרת החבישה היא למנוע מגע באזור הפגוע והפסקת החשיפה לגורמים מסכנים אחרים.

מה עושים במידה והכאב ממשיך?

במידה והכאב ממשיך ולא חולף, ניתן לנסות להקל עליו על ידי מספר דרכים:

שטיפה חוזרת של האזור הפגוע

לעתים נשארים שרידים של חומר כימי מזיק אשר מגבירים את הכוויה. במקרים אלה, יש לשטוף שוב את האזור הפגוע ואת סביבתו על מנת לסלק באופן סופי את כל שרידי החומר הכימי הגורם לכוויה.

שימוש במשככי כאבים

לעתים כוויה כימית גורמת לכאב עז ביותר, ובמקרים אלה ניתן בהחלט להשתמש במשככי כאבים מקומיים או סיסטמיים. ניתן בהחלט להשתמש במשחות מקומיות להקלה על כאב כמו וולטרן ואחרות או בקרמים ייעודיים לטיפול בכוויות כמו אלוורה.

מי שאוהב תרופות סיסטמיות יכול להשתמש בכדורים כמו איבופרופן (אדוויל, נורופן וכו'), אקמול, אופטלגין ותרופות נוספות. ברוב המקרים אין צורך בשימוש בתרופות או משחות במרשם רופא וניתן להסתפק במה שיש בבית.

מתי לפנות לרופא?

למרות שבדרך כלל ניתן לטפל בכוויות הכימיות בצורה עצמאית, קיימים מצבים בהם יש לפנות לטיפול רפואי:

  • כוויה מדרגה 2 התופסת שטח נרחב – כוויה מדרגה 2 היא כוויה הכוללת הופעת שלפוחיות, ובמידה והיא תופסת שטח בקוטר העולה על 7-8 ס"מ כדאי להגיע לבדיקה אצל הרופא.
  • החמרת המצב הכללי – בכל סימן של התדרדרות המצב, כמו חיוורון, התעלפויות, קשיי נשימה וכל מצב אחר חשוב להגיע למיון לבדיקה.
  • כוויה בעיניים, הפנים, המפשעה או כפות הידיים והרגליים – במקרים אלה מדובר באזורים רגישים הדורשים בדיקה מעמיקה על ידי רופא מתאים.
  • כאב חזק שלא נשלט על ידי תרופות ללא מרשם – במידה ומדובר בכאב משמעותי אשר לא מוקל על ידי תרופות פשוטות, יש להגיע לרופא על מנת שיבדוק את הסיבה לכאב הקיצוני ויתחיל טיפול בתרופות מתקדמות יותר.

קראו על גורמים נוספים לכוויות<<