איך להיזהר מכוויות בקומזיץ?גם בעידן המחשבים והאפליקציות, עדיין לא נס ליחן של המדורות. כמעט כולם נהנים להשתתף מפעם לפעם בקומזיץ, לצלות בשר, תפוחי אדמה עטופים בנייר כסף או מרשמלו הנעוץ על שיפוד. אך בכל פעם שאנו מדליקים מדורה אלינו לנקוט אמצעי זהירות.

סוג אחד של אמצעי זהירות נועד למנוע מצב שבו האש יוצאת מכלל שליטה כך שבמקום מדורה תיווצר שריפה מסוכנת. הסוג השני של אמצעי זהירות נועד להימנע מאותן פגיעות נפוצות, לא נעימות ולפעמים גם ממש מסוכנות – כוויות. מה עלינו לעשות ואיך עלינו להתנהג?

תמיד לפקוח עיניים

הכלל הראשון ואולי החשוב מכל הוא בכל פעם שמדליקים מדורה או מנגל לפקוח עיניים. תמיד חייבים להיות ערניים ליד האש ולא רק לבטיחות שלנו עצמנו אלא גם של האחרים. שלב הדלקת האש נחשב לשלב המסוכן ביותר והמועד ביותר לפורענות. זהו השלב שבו לעיתים נראה כי המדורה או האש עדיין לא תפסה אחיזה בעצים או בפחמים.

אולם, ברגע אחד האש שנראתה אך בקושי עלולה לגדול במהירות בל תיאמן. בפרט, יש לשים לב כאשר עושים שימוש בחומרים מעודדי בעירה כגון נוזלים דליקים. נוזלים אלה, "מדליקים" שנועדו לסייע לאש להיאחז בפחמים, למשל, מחייבים שימוש זהיר מאוד. זאת, מכיוון שהאש נתפסת בנוזל במהירות ובעוצמה ובשלב זה קל מאוד להיפגע מכוויה.

זהירות גצים

גם השלבים שבהם האש מעט דועכת ורוצים לעורר אותה נחשבים למסוכנים. אם משליכים בול עץ או קרשים למדורה בוערת מופיעים חיש מהר הגצים המרחפים. אותם גצים יגרמו בקלות לכוויה כאשר הם פוגעים בעור וגץ אף עלול להבעיר חולצה או אריג דליק במיוחד. לכן, מלבד גילוי ערנות כללית חשוב מאוד להזין את האש בזהירות. ענפים נוספים יש להניח בזהירות ולא להשליך לתוך האש.

יתר זהירות יש לנקוט גם כאשר רוצים להניח במדורה תפוחי אדמה. את תפוחי האדמה יש למקם באמצעות ענף או מלקחים גדולים וחשוב לא פחות – להוציא אותם בזהירות כאשר הם מוכנים. זכרו – תפוח אדמה שיוצא מהמדורה הינו חם מאוד ויש להיזהר לפני שנוגעים בו ביד חשופה ובוודאי לפני שטועמים ממנו. כוויה ביד או בלשון הם חוויה מאוד לא נעימה!

שומרים על מרחק ביטחון

במידה וילדים משתתפים בקומזיץ, השגיחו עליהם בשבע עיניים. את אזור המדורה עצמו כדאי לתחום במעגל של אבנים. בנוסף, על הילדים יש לאסור לשחק בקרבת המדורה שכן הם אינם מודעים באמת לכל הסכנות. יש לאסור באיסור חמור על משחקים כגון קפיצה מעל המדורה או משחקי "אומץ" אחרים.

מומלץ שיהיו בהישג יד מים בכמות רבה. המים נדרשים גם בכדי להשתלט על האש במידת הצורך וגם בכדי לקרר באמצעותם כוויה במידה וזו נוצרה. המים הקרים יכולים למנוע את הופעת השלפוחית. כלל נוסף וחשוב מאוד שיוכל למנוע רבות מאותן כוויות לא נעימות הינו – להקפיד על לבוש ארוך.

מכנסים ארוכים, חולצה ארוכת שרוולים – כל אלה ימנעו רבות מאותן פגיעות חום בשל גץ מעופף. חשוב, עם זאת, להקפיד שלובשים בגדים שאינם עשויים חומרים דליקים במיוחד. ישנם בדים סינטטיים הרגישים לחום ולאש.

עזרה ראשונה לכוויה

ומה עושים במקרה שמופיעה כוויה? בהנחה שלא מדובר בכוויה רצינית, כלומר כזאת שמחייבת פינוי מידי לבית החולים, יש כמה טיפים שיכולים לעזור. בבתי המרקחת נמכרות משחות מיוחדות לטיפול בכוויות ולכן – בכל קומזיץ כדאי שתהיה משחה שכזאת. את המשחה מומלץ למרוח לאחר שטיפת המקום במים. "תרופות סבתא" ידועות לכוויות כוללות שימוש בלבן או ביוגורט – פשוט מורחים מעט על הכוויה וניתן גם לשים מעט חלבון ביצה שמרגיע מאוד את האזור.