סיבוכים אפשריים כתוצאה מכוויות

 

כוויות מוכרות לנו כפגיעות קלות יחסית, אשר לא גורמות לסיבוכים ארוכי טווח. עם זאת, במקרים קשים, לכוויות יש השלכות קשות אשר עלולות לגרום לסיבוכים שונים. הסיבוכים העיקריים כתוצאה מכוויות נובעים מאופי הכוויה עצמה ומהטיפול שניתן. כמובן שכוויה עמוקה אשר פוגעת בחלקי עור נרחבים נחשבת למשמעותית יותר ועלולה לגרום לסיבוכים. מצד שני, גם כוויה קלה יכולה להוביל לסיבוכים שונים (ובעיקר לצלקות ולהפרעות בתנועה) אם לא מטופלת כראוי.

סיבוכים סיסטמיים של כוויות

כוויות קשות עלולות לגרום לסיבוכים מערכתיים קשים ביותר במידה ואינן מטופלות היטב תוך זמן קצר. הסיבה להופעת הסיבוכים היא הפגיעה בתפקודו הפיזיולוגי של העור, הכולל: מחסום מכני מפני חדירת גופים זרים, חסימת יציאת נוזלים החוצה ושמירת חום הגוף. במידה והכוויות גורמות לפגיעה בשטח עור נרחב, העור מאבד את תפקודו החשוב ומצב הגוף מתחיל להתדרדר. הסיבוכים הסיסטמיים העיקריים של הכוויות הם:

זיהום

מכיוון שהעור אחראי למניעת כניסה של גורמים זרים, פגיעה בו מגבירה באופן משמעותי היארעות של זיהומים. לאחר הכוויה, האזור הפגוע חשוף לזיהומים שונים, וחיידקים רבים מגיעים אל שטח הכוויה המהווה מצע גידול מצויין עבורם ומתיישבים בו. מלבד זאת, כאשר מדובר בכוויות קשות קיים חשש מהיווצרות אלח דם, בו המזהמים חודרים אל מחזור הדם ומשם ממשיכים אל מערכות הגוף השונות וגורמים לפגיעה קשה ביותר. אלח דם הוא מצב חירום רפואי, אשר במקרים רבים מוביל לקריסת מערכות הגוף ולמוות ולכן חשוב להימנע ממנו על ידי חיטוי הכוויות וטיפול אנטיביוטי מתאים

ירידה בנפח הדם

הפגיעה הקשה של הכוויות בעור עלולה לגרום לפגיעה בכלי דם וליציאת נוזלים רבים החוצה. במקרים של כוויות נרחבות, נוזלים רבים עוזבים את הגוף ויכול להתפתח מצב של ירידה בנפח הדם, אשר נקרא גם היפוולמיה. במקרים קריטיים, נפח הדם הנמוך גורם לכך שמתפתח שוק היפוולמי אשר כולל ירידה קשה בלחץ הדם ופגיעה מערכתית, נחשב למצב מסכן חיים ודורש טיפול מיידי.

היפותרמיה

אחד התפקידים החשובים של העור הוא לשמור את חום הגוף. כידוע, טמפרטורת הגוף התקינה היא 37 מעלות, והיא נשמרת בזכות העור שמצליח לשמור את רוב החום בתוך הגוף. פגיעה נרחבת בעור גורמת באופן מיידי לאיבוד חום ולהתפתחות של היפותרמיה. מסיבה זו, חשוב מאוד לכסות מטופלים הסובלים מכוויות כבר בזירת האירוע, על מנת לשמור ככל שניתן על חום גופם ולמנוע ירידה משמעותית בטמפרטורת הגוף על השלכותיה השונות.

סיבוכים מקומיים של כוויות

בעוד הסיבוכים המערכתיים של הכוויות שכיחים בעיקר בכוויות קשות ונרחבות, כאשר מדובר בכוויות קלות יותר נפוצים מאוד סיבוכים מקומיים הגורמים לנזק ארוך טווח לאזור הכוויה. הסיבוכים המקומיים החשובים של הכוויות הם:

הצטלקות– כוויות מכל סוג עלולות לגרום להופעת צלקת. ברוב המקרים, צלקות נוצרות כאשר מדובר בכוויות עמוקות מדרגה 2 ומעלה, אך חוסר טיפול או זיהומים מקומיים עשוי בהחלט לגרום להצטלקות במקרים של כוויות קלות יותר. מצבים שמעודדים יצירת צלקת הם התפתחות דלקת, זיהום מקומי או טיפול לא יעיל. לעומת זאת, שמירה על אזור הכוויה וטיפול באמצעים המתאימים מונע בדרך כלל את התפתחות הצלקת ומבטיח שתהיה מינימלית.

הפרעות במערכת השלד

כאשר כוויות עמוקות נוצרות באזור העצמות או המפרקים, הן עלולות לגרום לנזק ארוך טווח והפרעות עתידיות במערכת התנועה. בדרך כלל, רקמת הצלקת שנוצרת לאחר הכוויה גורמת לקיצור השרירים והגידים ובכך גורמת לפגיעה קשה במפרקים ולהפרעה גדולה מאוד לתנועתיות. ולכן, חשוב מאוד לטפל בכוויות עמוקות המופיעות באזורים אסטרטגיים על מנת למנוע את הנזק העתידי.