שמן רותחהגורם העיקרי והחשוב ביותר להיארעות כוויות הוא חום, אשר גורם לפגיעה קשה בתאי העור ולהופעת הכוויה. חומרים שונים בעלי טמפרטורה גבוהה יכולים לגרום לכוויות מדרגות שונות, ובכך לפגוע באופן קשה בעור.

אחד הגורמים הבולטים לכוויות הוא שמן רותח, וכוויות כתוצאה משמן רותח נפוצות כמעט בכל מטבח, ובכל מקום בו משתמשים בשמן חם למטרות שונות.

בישול בטמפרטורה גבוהה יותר

אחד המאפיינים העיקריים של השימוש בשמן רותח למטרות בישול הוא טמפרטורת הרתיחה הגבוהה של השמן, העומדת על כ-180 מעלות.

לעומת המים, הרותחים בטמפרטורה של 100 מעלות בלבד, טיגון בשמן נעשה בטמפרטורה גבוהה בהרבה, ולכן נחשב למהיר יותר ופופולארי יותר. עם זאת, מגע של השמן הרותח עם העור מביא כמובן לתוצאות חמורות יותר, ובדרך כלל גורם לכוויות.

שמן רותח גורם לכוויה

כל מגע של שמן רותח בעור חשוף עלול לגרום לכוויה, והגורמים העיקריים לכוויות כתוצאה משמן רותח הם:

חומרת הכוויה כתוצאה משפיכת שמן רותח

כוויה כתוצאה שמן רותח גורמת בדרך כלל לכוויות בדרגה 1 ו-2, ובמקרים חריגים וקשים ביותר לכוויה מדרגה 3. חומרת הכוויה המופיעה לאחר מגע עם שמן רותח תלויה בשני מרכיבים עיקריים:

איך להימנע מכוויה משמן רותח?

תאונות וטעויות אנוש הן הגורם העיקרי לכוויה משמן רותח, ובקלות רבה ניתן להפחית את הסיכון לכוויות כאלה ולהימנע מתאונות מיותרות במטבח. לשם כך, קיימת חשיבות עליונה להקפיד על זהירות בסיסית ועל מספר כללים פשוטים בזמן בישול ושימוש בשמן:

ראו גם:

עזרה ראשונה במקרה של כוויות