טיפול ביתי בכוויות

טיפול ביתיכוויות נחשבות כחלק מהתאונות הביתיות הנפוצות ביותר, ולכן הטיפול הביתי בהן חשוב ביותר. מכיוון שרוב הכוויות הן כוויות קלות בלבד, ברוב המקרים הטיפול הביתי מספיק ונמשך מספר ימים.

הטיפול הביתי העיקרי כולל קירור, חבישה ושימוש בקרמים מסוגים שונים ובעזרתו ניתן להקל מאוד על הכאב והסימנים הנוספים הנגרמים לאחר הכוויות.

בשלב ראשון – קירור האזור הפגוע

מכיוון שרוב מקרי הכוויות נגרמים לאחר מגע עם חום, קירור האזור הפגוע הוא הדבר הראשון שיש לעשות לאחר הופעת הכוויה.

ההמלצה הכללית היא לשטוף את האזור הפגוע במים זורמים למשך כרבע שעה, ולאחר מכן לשמור אותו קר. מהלך השטיפה מאפשר להוריד בהדרגתיות את הטמפרטורה של האזור הפגוע, ולהפחית את הנזקים שנגרמו כתוצאה מהכוויה.

בשום פנים ואופן אין להשתמש בקרח, או במים קרים מאוד! שימוש בקרח גורם לקירור קיצוני, מוביל לכיווץ כלי דם ואף עשוי להביא להופעת כוויות קור ולכן יש להסתפק במי ברז זורמים.

חבישה

על מנת למנוע זיהום ולהפחית את הנפיחות והכאב, במקרים רבים של כוויות מומלץ לחבוש את האזור הפגוע. בדרך כלל, חבישה חיונית כאשר מדובר בכוויות בכפות הידיים או באזורים אחרים אשר מועדים לפגיעה או נמצאים בשימוש יום יומי. כמו כן, החבישה עוזרת לשמור על השלפוחיות, ולמנוע את ביקוען אשר יכול להביא להופעת זיהומים.

חשוב לזכור שבמקרים של כוויות "רטובות", הכוויה עשויה להידבק לגזה באמצעותה חובשים את המקום, ולכן מומלץ להשתמש בגזות ייעודיות לטיפול בכוויות. כמו כן, לפני השימוש בגזה יש לנקות בעדינות את אזור הכוויה בעזרת מים וסבון, ולהסיר לכלוך גס שהצטבר במקום.

שימוש בקרמים

קיימים קרמים מסוגים שונים אשר עוזרים להפחית את הכאב ולהאיץ את משך החלמת הכוויות. השימוש בקרמים שונים עוזר להפחית את הנפיחות והאדמומיות, מביא לשיכוך הכאב ומקטין את הסיכון להופעת צלקות או כתמי פיגמנטציה, ועל כן חיוני להמשך הטיפול בכוויה.

כיום ניתן לרכוש קרמים שונים לטיפול בכוויות בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא, ומכיוון שמדובר בתאונה שכיחה ביותר מומלץ מאוד להחזיק בבית קרם כלשהו לטיפול בכוויות.

  • אלוורה –  אחד הקרמים הפופולאריים ביותר לשימוש ביתי בכוויות הוא ג'ל האלוורה. זהו ג'ל המופק מצמח האלוורה, ומשמש לקירור והרגעת העור. האלוורה עוזר במקרים רבים של מחלות עור והשימוש בו עוזר מאוד במקרים של כוויות.
  • קרמים נוספים ללא מרשם רופא – קיימים כיום קרמים רבים המסייעים לטיפול בכוויות ועוזרים גם במקרים של בעיות שטחיות נוספות. הקרמים הפופולאריים ביותר הם טרולאמין, ביאפין, בפנטןוטריפלדרם, וניתן לרכוש אותם בכל בית מרקחת. על מנת להתאים את הקרם לאופי הכוויה, מומלץ להתייעץ עם הרוקח לפני הקנייה.
  • סילברול– קרם הניתן על ידי מרשם רופא, ומיועד בעיקר לאנשים הסובלים מכוויות קשות (בדרך כלל דרגה 2 ומעלה). הקרם יעיל מאוד במניעת זיהומים ויש להשתמש בו פעמיים ביום. במקרה זה, הקרם דורש מרשם רופא מכיוון שהוא עלול להביא להופעת תגובה אלרגית. כמו כן, חשיפת האזורים המטופלים לאור השמש עלולה לגרום לתופעות לוואי שונות כמו יצירת צבע שחור על העור.

שימוש במשככי כאבים

כוויות הן אירוע לא נעים, הגורם לכאב רב ולהגבלה קשה בתנועה ובתפקוד היום יומי. במקרים רבים, מומלץ להשתמש במשככי כאבים העשויים להקטין את הסבל ולשפר את ההרגשה הכללית.

ניתן בהחלט להשתמש במשככי כאבים הנמכרים ללא מרשם רופא, כמו אדוויל או נורופן (איבופרופן), אקמול, אופטלגין, נרוסין וכל תרופה אחרת לשיכוך הכאב.

חשוב לזכור שהאזור הפגוע יכול לכאוב למשך מספר ימים עד שבועות, ואין טעם לסבול מכך כאשר ניתן להקל על הכאב באמצעות תרופות פשוטות.