כוויה כתוצאה מהתחשמלות

התחשמלותאחד הגורמים הנדירים אך המשמעותיים ביותר לכוויה הוא הזרם החשמלי, ומקרים רבים של התחשמלות מסתיימים בכוויות קשות ולא נעימות.

בדומה לכוויות מאטיולוגיות אחרות, גם בכוויה כתוצאה מהתחשמלות מעבר של אנרגיה גבוהה אל העור גורם לפגיעה קשה ולהופעת כוויה – במקרים אלה, האנרגיה החשמלית מועברת באופן ישיר אל העור וגורמת להריסת התאים ולהופעת כוויה.

יש לציין כי בניגוד לכוויות מסוגים אחרים, הגורמות בעיקר לפגיעה עורית (פגיעה בשכבות האפידרמיס והדרמיס), כוויות כתוצאה מהתחשמלות גורמות לפגיעה בשכבה התת עורית, ומשאירות סימנים קלים בעור.

מה קורה בגוף בזמן התחשמלות?

במקרים של התחשמלות, זרם חשמלי בעוצמה גבוהה עובר בתוך הגוף וגורם לפגיעה קשה באיברים שונים.

כידוע, הזרם החשמלי נע בתוך חומרים מוליכים, וגוף האדם נחשב למוליך לא רע בכלל (חלק גדול ממנו מורכב ממים, ורוב רקמות הגוף מוליכות חשמל היטב). ולכן, כל מגע עם זרם חשמלי גורם להתחשמלות – מעבר זרם חשמלי דרך הגוף.

הפגיעה באיברי הגוף כתוצאה מהתחשמלות תלויה כמובן בעצמת המתח והזרם ובמוליכות האיבר, וכאשר מדובר במתח גבוה קיים סיכון גדול לאיברים רבים.

האיברים החשובים ביותר העלולים להיפגע כתוצאה מהתחשמלות הם הלב והמוח, אך במקרים שונים נגרמת גם פגיעה קשה בעור המתבטאת בכוויות.

ביטוי הכוויות כתוצאה מהתחשמלות

עיקרי הכוויות המופיעות כתוצאה מהתחשמלות מתבטאות באתרי הכניסה והיציאה של הזרם. מאחר וכוויות מסוג זה גורמות בעיקר לפגיעה פנימית, והשכבה העיקרית שנפגעת היא השכבה התת עורית, הסימנים של כוויות אלה פחות אופייניים. הסימנים העיקריים המופיעים בכוויות מסוג זה כוללים:

  • אדמומיות, רגישות ונפיחות – מבטאים את הפגיעה העורית. מכיוון ששכבת העור פחות נפגעת במקרים אלו, לא קל להעריך את עצמת הפגיעה על פי הביטוי העורי בלבד.
  • כאבי שרירים ועצמות – עצמת הזרם עלולה לגרום לכאבי שרירים הנגרמים בעיקר מהתכווצויות ולשברים בעצמות.
  • סימנים כתוצאה מההתחשמלות – בנוסף לסימנים העוריים, עלולים להופיע גם סימנים נוספים המופיעים על רקע ההתחשמלות. הסימנים העיקריים במקרים אלה הם הפרעות קצב ופרכוסים, ובגללם חשוב מאוד לקבל טיפול רפואי בכל מקרה של התחשמלות.

גורמי סיכון לכוויה כתוצאה מהתחשמלות

כל מקרה של התחשמלות עלול לגרום כמובן להופעת כוויה, ולכן חשוב להקפיד על זהירות רבה בעבודה עם חשמל והרחקת ילדים ממקורות מתח גבוה.

לא מעט מקרים של כוויות על רקע התחשמלות נגרמים כתוצאה מחוסר זהירות – הכנסת חפצי מתכת לשקע, שימוש בחשמל עם ידיים רטובות וחוסר זהירות כללי.

כמו כן, במקצועות מסויימים קיים סיכון מוגבר להתחשמלות, ובמקרים אלה יש להיזהר ולהתמודד עם החשמל בהתאם.

הטיפול בכוויה כתוצאה מהתחשמלות

הטיפול בכוויה כתוצאה מהתחשמלות חשוב ביותר, ובגלל שמדובר במעורבות של חשמל יש לקרוא לשירותי ההצלה באופן מיידי. במקרים של התחשמלות חשוב לנקוט באמצעים הבאים:

  • סגירת הזרם החשמלי – כיום כמעט בכל בית במדינת ישראל אירועים של התחשמלות גורמים לסגירת הזרם, אך במקרים בהם הזרם לא מופסק למרות אירוע ההתחשמלות, יש לעשות זאת באופן מיידי.
  • הרחקת הנפגע ממקור החשמל – גם לאחר ניתוק הזרם, וקל וחומר במקרים בהם לא ניתן לנתק את הזרם יש להרחיק את הנפגע מהמקור המחשמל אותו. לשם כך, יש להשתמש בכלי מבודד (כמו מטאטא). כמובן שאין להשתמש בבגדים לחים או בחפצי מתכת העלולים להוליך את הזרם.
  • התחלת החייאה – בשלב זה יש להתחיל החייאה על ידי פתיחת נתיב אוויר, עיסויי חזה והנשמה.
  • הרמת הרגליים וכיסוי הנפגע בשמיכה – במקרים אלו, חשוב מאוד להרים את רגליו של הנפגע על מנת להימנע מכניסה לשוק ולכסות את הנפגע על מנת למנוע מצבים של היפותרמיה.

ראו גם:

עזרה ראשונה במקרה של כוויות