כוויות חום

רופאהסוג הנפוץ ביותר של כוויות הוא כוויות חום, וכל מגע של עור הגוף עם חומר חם יכול לגרום לפגיעה בעור המתבטאת ככוויה. ככל שהחום הבא במגע עם עור הגוף גבוה יותר, כך הכוויה קשה יותר, ולכן חשוב להיזהר כאשר עובדים עם חומרים חמים.

כמו כן, מיקום הכוויה משפיע מאוד על חומרת המצב, וכוויה באזורים שונים כמו כף היד או המפשעה נחשבת לקשה יותר.

חשוב לזכור שעל ידי שימוש באמצעי זהירות מתאימים (כמו אמצעים לבידוד חום) ניתן להימנע מהופעת הכוויות, וחשוב מאוד להקפיד על אמצעי הזהירות השונים בבית, במקום העבודה ובטיולים.

הגורמים לכוויות חום

כווית חום נגרמת לאחר שהעור בא במגע עם טמפרטורה גבוהה ביותר, הגורמת לנזק לרקמת העור והופעת כוויה. עצמת החום ומיקום הכוויה משפיעים כמובן על דרגת הכוויה, והגורמים החשובים ביותר לכוויות חום הם:

  • נוזלים רותחים או אדים – מקרים בהם תה רותח נשפך, שמן לוהט משפריץ מהמחבת או נוגעים בטעות באדים של קומקום רותח הם מקרים קלאסיים של תאונות ביתיות הגורמים להופעת כוויות חום. ברוב המקרים, תאונות כאלה גורמות להופעת כוויה מדרגה 1-2, ולרוב לא דורשים טיפול רפואי פרט לקירור וחבישה. יש לציין שלקטגוריה זו ניתן להכניס גם כוויות בחלל הפה, הנגרמות לאחר אכילת מזון חם מדי או שתיית משקאות רותחים.
  • מגע במתכת חמה – מגע בסיר חם או תבנית תנור לוהטת עם ידיים חשופות, הוא סיבה שכיחה ביותר לכוויות חום. כמו כן, במקומות עבודה שונים כמו במוסכים או אצל בעלי מלאכה שונים, שכיחים מקרים של כוויות חום על רקע מגע עם מתכות לוהטות. בדומה לכוויות מנוזלים, גם במקרים אלה מדובר בדרך כלל בכוויות מדרגה 1-2, אך יש להיזהר מסיבוכים שונים הקשורים למיקום הכוויה המערב את כף היד.
  • מגע עם אש ישירה – פגיעות של אש ישירה נפוצות בעיקר במדורות או אצל אנשים המעורבים בשריפות. במקרים אלה הכוויות חמורות יותר, ולרוע המזל במקרים רבים מופיעות כוויות בדרגה 3-4. אי לכך חשוב מאוד להיזהר ממגע עם אש ישרה, בעיקר כאשר מדובר בילדים קטנים בסביבת מדורה.

הסימנים של כווית חום

הסימנים של כווית חום דומים מאוד לשאר הכוויות ומתבטאים בהתאם לדרגת הכוויה. בדרך כלל, כוויות חום גורמות לאדמומיות, שינויים בגוון העור, הופעת שלפוחיות ורגישות למגע. במקרים מסויימים עלולה להופיע התעבות של העור, ובמקרים קיצוניים וקשים במיוחד כוויות חום גורמות להופעת צלקת.

טיפול ביתי בכוויות חום

מאחר שרוב כוויות החום נגרמות בבית או במקום העבודה, חשוב להכיר מספר דרכים ביתיות להקל על המצב ולטפל בסימנים השונים של כווית החום.

  • קירור האזור – חשוב מאוד לקרר את האזור באופן מיידי על ידי שטיפת המקום הפגוע במים זורמים. יש לציין שאין להשתמש בקרח או במים קרים, ומספיק לשטוף את אזור הכוויה במים בטמפרטורת החדר.
  • ניקוי אזור הכוויה – לאחר הורדת הטמפרטורה, מומלץ לשטוף את האזור במים וסבון ובכך להקטין את הסיכון לזיהומים. במידה והופיעו שלפוחיות, אין צורך לפתוח אותן ויש לשטוף בעדינות סביבן.
  • שימוש בקרם לחות או אלוורה – קרם אלוורה עוזר לקירור האזור, וקרם לחות מסייע בהפחתת היובש. ובכך, שימוש יום יומי בקרמים האלה עוזר להקל על הכאב ולשפר את מהלך ההחלמה.
  • חבישה – על מנת להימנע מזיהומים, ניתן לחבוש את אזור הכוויה על ידי גזה סטרילית. חשוב להימנע מהידבקות התחבושת לאזור הכוויה, ובמידה ושטח העור לח וקיים חשש להידבקות ניתן להשתמש בתחבושות ייעודיות.
  • שימוש במשככי כאבים – קיימים מקרים בהם הכוויות גורמות לכאב רב, ובמצבים כאלה אין צורך לסבול אלא ניתן בהחלט להשתמש במשככי כאבים כמו אדוויל, נורופן או אקמול.

ראו גם:

עזרה ראשונה לטיפול בכוויות