מדוזה עלולה לגרום לכוויות

מדוזהכל אחד שהולך לפעמים לים מכיר את הצריבה האופיינית לעקיצת מדוזה. מדובר בעצם בכוויה כימית, הנגרמת כתוצאה מהפרשת חומר רעיל על ידי המדוזה.

למרות שמדובר בתופעה לא נעימה, הגירוי שנוצר לאחר צריבת המדוזה הוא קל ביותר, ובדרך כלל אינו דורש טיפול כלשהו.

מנגנון הפרשת החומר הכימי

המדוזה המצויה בחופי הארץ היא מדוזה מסוג חוטית נודדת, אשר נמצאת בעיקר בחופי חיפה והקריות. וכך, כל קיץ להקות מדוזות אדירות מגיעות אל חופי ארצנו דרך תעלת סואץ.

החומר הכימי הגורם לצריבת המדוזה נמצא בזרועות הציד שלה, ומטרתו היא לאפשר למדוזה לצוד את הפלנקטון.

זרועות הציד של המדוזה מכילות תאי צריבה רבים, אשר גורמות להזרקת הרעל וליצירת הצריבה.

רעל המדוזה יכול להיות מופרש בכל עת, ולכן כמעט כל מגע של אדם עם מדוזה (בתוך הים או על החוף) גורם להופעת הצריבה והגירוי האופייני.

סימנים של צריבת מדוזה

לצריבת מדוזה מספר סימנים אופייניים:

  • כאב צורב – לאחר המגע עם רעל המדוזה מופיע כאב צורב אופייני ביותר. הכאב מתאפיין בצריבה קשה מאוד וברגישות רבה למגע.
  • אדמומיות – באזור הפגוע מתפתחת אדמומיות תוך זמן קצר, ובדרך כלל תוך מספר דקות מרגע עקיצת המדוזה ניתן להבחין בסימנים אדומים.
  • גרד – לעתים לכאב האופייני מתלווה גרד, ובמקרים קשים הגרד עשוי להימשך זמן רב של מספר ימים עד שבועות.

במקרים קשים יותר, כאשר מדובר בכמות ארס רבה ביותר ניתן להבחין בסימנים קשים יותר, כמו:

  • כאב פועם – לצד הכאב הצורב האופייני עשוי להופיע גם כאב פועם המורגש באזור העקיצה ומוקרן לאזורי גוף נוספים.
  • הופעת שלפוחיות – במקרים שונים מתפתחות על עור הגוף שלפוחיות, בדומה לכוויה מדרגה 2.
  • עקצוצים – קיימים מצבים בהם עקיצת המדוזה משפיעה על מערכת העצבים, ובמקרים אלה שכיחים עקצוצים ותופעות של הפרעות תחושתיות.
  • סימנים סיסטמיים – מכיוון שמדובר במעבר חומר כימי רעיל, במצבים נדירים המופיעים לאחר פגיעה נרחבת הכוללת כמות רעל גדולה, עשויות להופיע תופעות גופניות שונות כמו בחילות, כאבי ראש וסחרחורות, חולשה והתכווצויות שרירים. כמו כן, עשוי להתפתח חום, ובמצבים אלה מומלץ להגיע לקבלת טיפול רפואי.

מה עושים לאחר עקיצת מדוזה?

עקיצת מדוזה היא מאורע שכיח ונפוץ ביותר, וניתן לטפל בה בקלות רבה על ידי מספר צעדים בסיסיים:

  • הרחקת הארס ושטיפה במים מתוקים – השלב הראשון הוא הרחקת הארס על ידי שטיפה במים מתוקים. חשוב לזכור שאסור לשפשף את האזור, מכיוון שפעולה כזאת עלולה לגרום להחדרת הארס עמוק יותר. כמו כן, מומלץ להרחיק שיירי ארס או חתיכות מדוזה באמצעות מקל או חומר מבודד אחר, על מנת שלא יעברו אל כפות הידיים.
  • שטיפה בחומץ – חומץ או כל חומר חומצי אחר (כמו מיץ לימון או אפילו שתן) נוגדים את פעולת ארס המדוזה ומנטרלים את הכאב. חומץ נמצא בכל סוכת מציל ועוזר באופן מהיר ביותר להפגת הכאב.
  • מריחת קרמים – לאחר החזרה הביתה, ניתן להקל על הכאב ולהרגיע את המקום באמצעות מריחת קרמים שונים כמו אלוורה או כל חומר אחר נגד כוויות.
  • שימוש במשככי כאבים – קיימים מקרים בהם הכאב נשאר למשך מספר ימים. מקרים אלה מופיעים בעיקר כאשר נשארים בגוף מחטים או שיירי מדוזה אחרים הגורמים להופעת כאב ולתופעות סיסטמיות אחרות כמו עליית חום. במקרים אלה, מומלץ להשתמש במשככי כאבים ללא מרשם רופא כמו אקמול, איבופרופן (אדוויל או נורופן), אופטלגין או כל תרופה אחרת.
  • פניה לטיפול רפואי – במקרים חריגים, בהם הכאב חריף במיוחד או שאינו חולף תוך מספר ימים וגורם להופעת סימנים סיסטמיים אחרים יש לפנות לרופא להמשך טיפול

ראו גם:

עזרה ראשונה לטיפול בכוויות