שמן רותח כגורם לכוויה

שמן רותחהגורם העיקרי והחשוב ביותר להיארעות כוויות הוא חום, אשר גורם לפגיעה קשה בתאי העור ולהופעת הכוויה. חומרים שונים בעלי טמפרטורה גבוהה יכולים לגרום לכוויות מדרגות שונות, ובכך לפגוע באופן קשה בעור.

אחד הגורמים הבולטים לכוויות הוא שמן רותח, וכוויות כתוצאה משמן רותח נפוצות כמעט בכל מטבח, ובכל מקום בו משתמשים בשמן חם למטרות שונות.

בישול בטמפרטורה גבוהה יותר

אחד המאפיינים העיקריים של השימוש בשמן רותח למטרות בישול הוא טמפרטורת הרתיחה הגבוהה של השמן, העומדת על כ-180 מעלות.

לעומת המים, הרותחים בטמפרטורה של 100 מעלות בלבד, טיגון בשמן נעשה בטמפרטורה גבוהה בהרבה, ולכן נחשב למהיר יותר ופופולארי יותר. עם זאת, מגע של השמן הרותח עם העור מביא כמובן לתוצאות חמורות יותר, ובדרך כלל גורם לכוויות.

שמן רותח גורם לכוויה

כל מגע של שמן רותח בעור חשוף עלול לגרום לכוויה, והגורמים העיקריים לכוויות כתוצאה משמן רותח הם:

  • "השפרצה" של שמן – כולנו מכירים את השמן המשפריץ מהמחבת בזמן טיגון. במקרים אלו טמפרטורת השמן הגבוהה, והערבוב עם מים ומרכיבים נוספים גורמים להתזת השמן לעבר האדם המבשל. ברוב המקרים מדובר בכוויות קלות ביותר, ומכיוון שמדובר בטיפות קטנות הנזק נחשב לקל יחסית. יש לציין שבמקרים אלה נפוצות כוויות באזור הפנים והעיניים, אשר במקרים שונים עשויות לגרום לפגיעה קשה יותר.
  • שפיכה של שמן רותח – כוויות חמורות יותר כתוצאה משמן רותח נגרמות לאחר ששמן רותח נשפך על הגוף. במקרים אלה, מדובר בכמות גדולה יחסית של שמן הפוגע בגוף וגורם לכוויות קשות יותר. מקרים של כוויות כתוצאה משפיכת שמן רותח מופיעים בעיקר לאחר תאונות וחוסר תשומת לב במהלך טיגון עמוק.

חומרת הכוויה כתוצאה משפיכת שמן רותח

כוויה כתוצאה שמן רותח גורמת בדרך כלל לכוויות בדרגה 1 ו-2, ובמקרים חריגים וקשים ביותר לכוויה מדרגה 3. חומרת הכוויה המופיעה לאחר מגע עם שמן רותח תלויה בשני מרכיבים עיקריים:

  • כמות השמן – ככל שכמות השמן הנוגע בעור גדולה יותר, כך הסיכון לכוויה קשה עולה. אי לכך, כוויות לאחר "השפרצה" של שמן הן כוויות קלות ביותר, ואילו כוויות לאחר שפיכת שמן נחשבות לקשות.
  • טמפרטורת השמן – ככל שטמפרטורת השמן גבוהה יותר, חומרת הכוויה קשה יותר ולכן יש להיזהר יותר ככל שהשמן חם יותר.

איך להימנע מכוויה משמן רותח?

תאונות וטעויות אנוש הן הגורם העיקרי לכוויה משמן רותח, ובקלות רבה ניתן להפחית את הסיכון לכוויות כאלה ולהימנע מתאונות מיותרות במטבח. לשם כך, קיימת חשיבות עליונה להקפיד על זהירות בסיסית ועל מספר כללים פשוטים בזמן בישול ושימוש בשמן:

  • שמירת מרחק מהשמן – כידוע, שמן רותח נוטה להשפריץ לכל עבר, ובדרך זו עלולות להיגרם כוויות רבות. ולכן, חשוב לשמור על מרחק סביר מהשמן כך שלא יגרום לפגיעה בזמן הבישול.
  • הרחקת ילדים קטנים מסירים עם שמן רותח – לצערנו הרב, תאונות בהן ילדים קטנים נכווים משמן רותח שכיחות יחסית, ולכן חשוב מאוד להרחיקם מסירים עם שמן רותח ומכל גורם אחר במטבח אשר יכול לגרום לכוויה.
  • שימוש בשמן עמוק בצורה זהירה ומבוקרת – הכוויות הקשות ביותר כתוצאה משמן רותח נגרמות לאחר שימוש בשמן עמוק, ולכן חשוב מאוד להשתמש בטיגון עמוק רק במקרי הצורך. מודעות לסיכונים השונים בזמן הטיגון בשמן עמוק חשובה ביותר, ולכן בזמן שימוש בשמן עמוק יש להישאר מרוכזים, להקפיד על אמצעי הזהירות השונים ולשמור על גישה זהירה שתמנע תאונות מיותרות.

ראו גם:

עזרה ראשונה במקרה של כוויות